blog.megahz.org

..δημιουργώ καταστρέφοντας..
ΕΙΜΑΙ ΤΖΙΑΙ ΣΤΑ:

Popcorn Hour C-200 – Media Center (γενική άποψη)



Comments: 6    Labels:,     3/11/2011 11:07:00 π.μ. 
Λέω να ξεκινήσω μία σειρά από άρθρα σχετικά με τεχνολογία, gadgets, μηχανήματα και γενικά για κάποια θέματα τα οποία τα ξέρω καλά και νομίζω πως θα ενδιαφέρουν και άλλο κόσμο. Αυτού του είδους τα άρθρα θα είναι γραμμένα στα ελληνικά με κάποιες αγγλικές ορολογίες.


Ξεκινάμε με media center για το σπίτι.
Γιατί να θέλει κάποιος media center;
Επειδή σχεδόν κανένας δεν νοικιάζει πλέον ταινίες. Επειδή πρέπει να έχεις πρόσβαση στα media σου σε όποιο pc και να είναι στο δίκτυο σου. Επειδή chill-άρεις στη TV τζιαί γουστάρεις να δεις high definition με 5.1 ήχο που η κυπριακή (και όχι μόνο) τηλεόραση εν θα δείξει ποτέ. Ά! τζιαί επειδή χρησιμοποιείς την 10Mbps γραμμή που σου διά ο ISP σου για να κατεβάζεις ταινίες, άρα κάπου πρέπει να τες βάλεις για να τες δεις.

Ποιες ήταν οι απατήσεις μου;
  • Να παίρνει εσωτερικό δίσκο.
  • Να δέχεται και usb.
  • Να παίζει τουλάχιστον video, μουσική και φωτογραφίες.
  • High definition (ίσως 1920x1080 με DTS υποστήριξη).
  • Να παίζει όλα τα formats (divx, mpeg, xvid, mkv, mp3 κα.)
  • Να υπάρχει συχνά update στο software.
  • Να είναι open source (for the hell of it!)
Είδα τι υπάρχει στο παζάρι και αποφάσισα να πιάσω το Popcorn Hour (το αγόρασα πριν 1 χρόνο περίπου), συγκεκριμένα το μοντέλο C-200. Όπως πάντα ο εισαγωγέας στη Κύπρο το είχε διπλάσια τιμή έτσι το παράγγελλα από το site τους. Η επικοινωνία γίνετε με το γραφείο τους στην Αμερική αλλά η αποστολή από το γραφείο τους στη Κίνα με DHL, σε 5-6 μέρες το είχα (χωρίς φόρους τζιαί πελλάρες).

Popcorn Hour C-200 (φώτο the-gadgeteer)

Όταν το πήρα ξαφνιάστηκα γιατί δεν είχε κάποιο καλό manual εκτός του τυπικού (η πρίζα μπαίνει τζιαμέ, αφτένει που δαμέ, το καλώδιο μπαίνει ποτζιή) τζιαί τούτο εν τζιαί ο λόγος που εν θα το συστήσω σε άτομα που εν έχουν τζιαί λλίο σκουλούτζιη με την τεχνολογία για να τα ψάξουν από μόνοι τους.  Αν θέλεις να θωρείς τες ταινίες που σου έκαμε copy ο Πάμπος, ο κόπιερ της γειτονιάς, τότε πιάσε ένα external δίσκο με tv playback δυνατότητες τζιαί είσαι OK (iomega screenplay, lacie lacinema, wd tv etc). Ένας άλλος  λόγος που εν έχει manual εν ότι κάθε 2-3 μήνες φκαίνουν updates που όχι μόνο υποστηρίζουν καινούργια format ταινιών αλλά και γενικά μπορεί να αλλάζουν ολοκληρωτικά όλο το σύστημα. Που τον τζιαιρό που το έπιασα, άλλαξαν 2 φορές το interface .

Μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά: Το C-200 παίρνει εσωτερικό δίσκο 3.5” ή 2.5” SATA (2 εσωτερικά SATA), έχει 2 usb2.0 μπροστά και 2 πίσω, επίσης υποστηρίζει εσωτερικό usb. 10/100/1000 Mbps Ethernet, μπορείς να βάλεις wireless internet, υποστηρίζει και wireless usb dongles (αλλά και μέσω του ΜΝ-200) DLNA, HDMI 1.3 συνδεσιμότητα (συμπεριλαμβανομένου και των τυπικών components) και φυσικά optical digital audio (DTS rocks!). CPU στα 667MHz από την Sigma Designs, 512ΜΒ DDR2 DRAM με 256 NAND Flash για το λειτουργικό. Μπορείς επίσης να του βάλεις εσωτερικό ή εξωτερικό Bluray player.

C-200 (front)  (φώτο the-gadgeteer)
C-200 (back)  (φώτο the-gadgeteer)
interface

Χωρίς να του βάλεις δίσκο, απλά του δηλώνεις κάποια shared folders στο δίκτυο και κάνει stream πολύ όμορφα τα πάντα! Στο συγκεκριμένο μοντέλο μπορείς να του βάλεις δίσκο στο μπροστινό port.

HDD port (φώτο the-gadgeteer)

Του έχω βάλει ένα 1.5TB WD Green, για να μην βγάζει και πολλή θερμότητα. Αφού του βάλεις δίσκο τότε κάνεις install μέσω του setup τα NMT tools που σου επιτρέπουν να κάνεις install διάφορα applications στη μηχανή.

Μπορείς επίσης να κάνεις install applications ή να αλλάξεις theme, menu styles, wait images και άλλα, μέσω του NMT Community Installer.


Κάποια από τα πιο σημαντικά applications που χρησιμοποιώ είναι τα:

Transmission (torrent downloader): http://PCHIP:9091/transmission/web

Web interface NMT community installer
: http://PCHIP:9999/CSI Gaya_gaya/index.php

Web file manager: http://PCHIP:9999/FileManager_web/

Στο popcorn μπορείς να βάλεις επίσης smb server για να κάνεις share folder ή ακόμα και ftp server.

Για όλα αυτά ενημερώνεσαι μέσω του NMT forum.

Media Jukebox:
Υπάρχουν διάφορα ελεύθερα tools τα οποία θα διαβάσουν τo folder με τις ταινίες σου και θα σου δημιουργήσουν ένα html index me posters, περιγραφές, είδος κλπ. Χρησιμοποιούσα το YAMJ (yet another media jukebox) το οποίο είναι αρκετά customizable, μου δημιουργούσε το html index file το οποίο έτρεχα από το PCH και είχα το interface.

YAMJ interface

Πλέον το ΝΜΤ  προσφέρει το δικό του media jukebox, ΝΜJ. Είναι ένας καινούργιος τρόπος λειτουργίας ολόκληρου του συστήματος, περισσότερες πληροφορίες για το NMJ εδώ.

NMJ interface

Μέσω του NMJ μπορείς να κάνεις install και web applications όπως youtube, facebook, twitter και άλλα.

Στο PCH μπορείς να συνδέσεις επίσης διάφορα περιφερειακά όπως Bluetooth keyboard, για κάποια από τα υποστηριζόμενα hardware μπείτε εδώ.

Στη δοκιμασία:
Κατέβασα ολόκληρο Bluray (BDMV rip) του Avatar, μέγεθος 50GB. To PCH C-200 δεν κόλλησε καθόλου, ούτε έκανε pixilation σε frame, η ποιότητα ήχου και εικόνας ήταν άψογη.

Γενικά είναι ένα σύστημα με πάρα πολλές δυνατότητες, αλλά θα πρέπει να ψάχνεις στο forum και στο wiki για να βρεις πώς να κάνεις τι. Υπάρχουν επίσης και άλλα μικρότερα μοντέλα απο το C-200.

Υπέρ:
  • Τα πιο πάνω.
Κατά:
  • Μόνο για techies :-)
  • Δεν υπάρχει manual, υπάρχει όμως καλή υποστήριξη μέσω forum και wiki.
  • Λίγο φτωχή κατασκευή.
  • Cooling ανύπαρκτο, υπάρχουν όμως πρόνοιες για fans, για καλού και για κακού χρησιμοποιείτε low heat/voltage δίσκους και σβήνετε το αραιά και πού.
Δεν είμαι reviewer ούτε μανιακός με την ποιότητα, απλά χρειαζόμουν κάποιες δυνατότητες και το PCH C-200 μου τις προσφέρει, ελπίζω με το πιο πάνω να βοηθηθούν άτομα που θέλουν να πάρουν μία τέτοια συσκευή, αν κάποιος θέλει ολοκληρωμένο review τότε μπορεί να δει αυτά:

About A

Andreas - I am into Information Security with a technical background, i love and support startups, technology and music. http://megahz.org - @acmegahz

6 σχόλια:

  1. Καμιά φορά διαβάζεις το κατάλληλο ποστ, την κατάλληλη στιγμή! Είμαι γενικώς στο ψάξιμο για ένα τέτοιο gadget. Thanx για τες πληροφορίες!
    63 weeks ago

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. epidi to epsaksa genikotera, an thes apopsi 'h opiandipote alli pliroforia (eite gia touto eite gia allo) rotise me
      63 weeks ago

      Διαγραφή
  2. Bravo re file poly enhmerotiko post, to mono pou exo aporia: Poso sigouroi eimaste oti den tha thymithoun sto taxydromeio oti theloun forous?
    59 weeks ago

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ola ine pythana sta kypriaka taxidromia alla afou re file emena irten mou me DHL, en me exreosan foro 'h kati.
      59 weeks ago

      Διαγραφή
  3. Swsto osa eipes peri outdated DVD, enoikiaseis k media centers. Poly kali lysh to popcorn. Episis kalh lysh einai ena DIY HTPC. dhladi Ena fthno setup pc (AMD Phenom aspoume) 1TB disko 2GB ram je ena leitourgiko wireless keyboard. Hook it up sthn 50" k exeis ena dynato media center me web browser torrents downloader picture viewer etc etc. Prosopika edw k 5 xronia doulevw me ena PC san media center pou eftiaksa me 250 evro k ta exw OLA.
    55 weeks ago

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ne tze touti en mia lisi an thes na eshis pc. kerdizeis oula ekeina pou xaneis me to media center.
      ti O/S systineis sto htpc?
      55 weeks ago

      Διαγραφή